Wat is het verschil tussen retinol en bakuchiol?

Retinol is een bekend ingrediënt en het wordt veel in huidverbeterende producten gebruikt. Dit komt vanwege de effectieve werking van deze werkstof. Tegenwoordig hoor je ook steeds vaker de naam van het ingrediënt bakuchiol vallen. Het wordt als een goed alternatief van retinol gezien. Wat is bakuchiol? En wat is het verschil met retinol?

Retinol

Retinol valt onder de retinoïden. Dit zijn alle vormen van vitamine A. Retinol en vitamine-A zuur stimuleren de aanmaak van collageen en elastine. Ze hebben invloed op de celdeling en ze stimuleren huidvernieuwing. Ook zorgen ze dat meer hyaluronzuur aangemaakt wordt. Het resultaat is dat fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden. Een ander voordeel van deze ingrediënten is, dat ze zorgen dat pigmentcellen minder melanine aanmaken. Daarom wordt het ingezet bij hyperpigmentatie. Ook reduceren ze de talgproductie, waardoor je er  de acnehuid goed mee behandelt. Niet iedereen vindt het fijn om een skincare product te gebruiken dat een vorm van vitamine A bevat. Hoe meer vitamine A je toevoegt, hoe gevoeliger de huid wordt en hoe meer huidirritatie ontstaat. Daarom wordt altijd geadviseerd om het gebruik van vitamine A langzaam op te bouwen. 

Bakuchiol

En toen was er bakuchiol! Dit wordt door de merken als goed alternatief voor retinol gezien. Het ingrediënt werkt hetzelfde, maar is zachter. Bakuchiol komt van een plant, namelijk de psoralea corylifolia-plant. De werkstof vermindert ontstekingen, waardoor het goed in te zetten is bij acne. Ook vermindert het verkleuringen en het reduceert hyperpigmentatie. Ook vermindert het fijne lijntjes en maakt het de huid gladder. Cosmeticafabrikanten bakuchiol graag in bij de behandeling van anti-aging. Klanten met een gevoelige huid hebben baat bij dit ingrediënt,  omdat het de huid kalmeert. Terwijl retinol dus wat agressiever is. 

Verschil retinol en bakuchiol

De ingrediënten bakuchiol en retinol werken hetzelfde. Ze verminderen allebei huidveroudering. Bakuchiol is zachter en kan dus goed ingezet worden bij klanten met een gevoelige huid of acne. Maar wat is dan het verschil tussen retinol en bakuchiol?

Bakuchiol en retinol kun je overigens samen gebruiken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ze elkaar goed aanvullen. Daarnaast zorgt bakuchiol dat retinol langer effectief blijft, voordat de lucht of het licht het afbreekt. Het stabiel houden van retinol is meestal best moeilijk. 

Wil je graag producten met zowel retinol als bakuchiol in jouw schoonheidssalon aanbieden? 

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

Delta Retinol Serum 1 van Optiphi

Delta Retinol Serum 2 van Optiphi
https://houseofafricanbeauty.com/product/delta-retinol-serum-2/

Wil me meer weten over bepaalde ingrediënten? Je kunt dan ook altijd een training ingrediëntenleer volgen bij House of African Beauty. Bekijk ons trainingsoverzicht hier.