Hoe werken peptiden op de huid?

In cosmeticaproducten kom je vaak peptiden tegen. Deze ingrediënten hebben een goede werking op huidverbetering en bewezen resultaten in de strijd tegen huidveroudering. Maar wat zijn het precies en wat doen ze? 

Cosmeticaproducenten gebruiken graag peptiden in huidverbeterende producten, omdat ze heel effectief zijn. Ze kunnen huidproblemen beter oplossen dan de reguliere ingrediënten. Ook is het handig voor de schoonheidsspecialiste die in de salon steeds vaker de vraag krijgt om een resultaatgerichte behandeling uit te voeren. Klanten willen dat hun huid verbetert en dat het effect zichtbaar is. 

Onderzoek naar peptiden

Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan en steeds komen er nieuwe en meer innovatieve exemplaren op de markt. Omdat deze onderzoeken veel tijd kosten, bevinden producten met peptiden zich vaak in het hogere prijssegment.
Peptiden gaan gemakkelijk door de epidermis heen om in de diepere huidlagen te werken. Daarom worden deze ingrediënten ook wel cosmeceuticals genoemd. Ze kunnen in dieper gelegen huidlagen komen, omdat ze een laag molecuulgewicht hebben. 

Dermis

In de dermis brengen deze hoogwaardige werkstoffen bijvoorbeeld de aanmaak van collageen en elastine op gang. En dat zorgt er weer voor dat fijne lijntjes en rimpels weer minder zichtbaar worden.
Er zijn een heleboel peptiden en er komen er steeds meer bij. Enkele bekende exemplaren zijn Matrixyl, Dermaxyl, Syn-ake en Argireline. Van sommige peptiden wordt zelfs geclaimd dat ze een botox-achtig effect hebben, omdat ze zo krachtig werken. Maar de heilige graal is natuurlijk nog niet ontdekt en rimpels helemaal onzichtbaar maken kunnen ze nog steeds niet. 

Enzymen

Peptiden hebben overigens niet allemaal hetzelfde effect. Er zijn er die de huid kunnen verjongen, herstellen, pigmentvlekken verminderen of de werking van bepaalde enzymen verminderen. Deze laatste zijn de enzymremmers. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat enzymen minder collageen afbreken. Soms voegen producenten verschillende soorten toe in een product. Om verschillende doelen te bereiken. 

Etiket

Zitten er peptiden in een product, dan lees je dat op het etiket .Het zijn lange ketens van aminozuren. Over hoeveel aminozuren het gaat, lees je aan de naam af. Zo bevat een pentapeptide vijf aminozuren. Een hexapeptide telt zes aminozuren. Het cijfer dat achter de peptide gemeld wordt, geeft informatie over de structuur. Denk aan pentapeptide-18. En om nog een stap verder te gaan, zijn er peptiden die gekoppeld zijn aan vetzuren. Dit zie je dan terug in de begin van de naam, daar zie je dan het vetzuur terug. Bijvoorbeeld palmitoyl tripeptide-5. 

Wil je graag producten met peptiden in jouw schoonheidssalon aanbieden?
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan: 

Vita-gel Mask van Kalahari
https://houseofafricanbeauty.com/product/vita-gel-mask/

Revitalising Booster Gel van Kalahari
https://houseofafricanbeauty.com/product/revitalising-booster-gel/

Firming Peptides Moisturizer van Optiphi
https://houseofafricanbeauty.com/product/firming-peptides-moisturizer/

Firming Peptides Serum van Optiphi
https://houseofafricanbeauty.com/product/firming-peptides-serum/

Multi-peptides Serum van Optiphi
https://houseofafricanbeauty.com/product/multi-peptides-serum/